Welcome to the forums. Please post in English or French.

You are not logged in.

#1 2018-07-17 07:30:50

Anirudh
Member
Registered: 2017-09-11
Posts: 252

[Solved] Salome Meca v2018 launch problem

Hi,
I recently installed Salome Meca 2018 and it went smoothly. However, when I launch it, none of the modules is available for use. It hangs whenever I click any of the modules.
V2017.0.2 runs fine and I believe all prerequisites for V2018 are satisfied.
When launched via terminal, I get this error.

anirudh@localhost:~/salome_meca/appli_V2018$ ./salome
runSalome running on localhost
Searching for a free port for naming service: 2811 - OK
Searching Naming Service + found in 0.1 seconds 
Searching /Kernel/Session in Naming Service ++libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
+Warning: this type (Study,objref) already exists, it will be ignored.
Warning: this type (SALOME_MED/MEDCouplingFieldDoubleCorbaInterface,objref) already exists, it will be ignored.
 found in 1.5 seconds 
Start SALOME, elapsed time :   1.6 seconds
****************************************************************
     Warning: module NETGENPLUGIN is improperly configured!
     Module NETGENPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module GMSHPLUGIN is improperly configured!
     Module GMSHPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module BLSURFPLUGIN is improperly configured!
     Module BLSURFPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module GHS3DPLUGIN is improperly configured!
     Module GHS3DPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module HexoticPLUGIN is improperly configured!
     Module HexoticPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
****************************************************************
     Warning: module HYBRIDPLUGIN is improperly configured!
     Module HYBRIDPLUGIN will not be available in GUI mode!
****************************************************************
libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast

It looks some Graphics Card issue to me. I have an AMD firepro graphics card but driver is not installed.

Please help.

Thanks a lot.
Anirudh

Edit: Installation of drivers has fixed the issue.

Last edited by Anirudh (2018-07-17 09:38:36)

Offline

#2 2018-07-18 21:00:20

Yo
Member
Registered: 2018-07-18
Posts: 1

Re: [Solved] Salome Meca v2018 launch problem

I had the same kind of issue with Salome_Meca2018 on Linux Mint with a Nvidia Video card :

18071809503815725815812798.png

The application started but none of the graphics windows on Geom, Mesh and Paraview was working.

It happened with the Nouveau Driver and the Nvidia Driver.

For my understanding there is some kind of incompatibility between the libstdc++.so.6 included in Salome_Meca and the one in the system.

I found online a workaround by preloading the library from the system before running Salome :

nyark@nyark-laptop ~/salome_meca/appli_V2018 $ LD_PRELOAD='/usr/$LIB/libstdc++.so.6' DISPLAY=:0 ./salome 

This worked for me and I hope it could help someone else.

Offline

#3 2018-07-18 21:19:18

Paul CARRICO
Member
From: France
Registered: 2007-12-26
Posts: 294

Re: [Solved] Salome Meca v2018 launch problem

Hi

Another way is to remove the 3 "libstdc++" files in the "$HOME/salome_meca/V2018/prerequisites/debianForSalome/lib" directory

see "How to install Salome-Meca 2017.02 in Ubuntu 18.04" post

Paul

Last edited by Paul CARRICO (2018-07-18 21:19:39)

Offline

#4 2018-07-18 21:54:08

Ioannis
Member
Registered: 2016-04-01
Posts: 45

Re: [Solved] Salome Meca v2018 launch problem

Hi,

I had a similar problem launching Salome Meca v2018 although v2017 was running without any problem.
Turns out I had to install the official drivers for my graphics card which I had not done since installing Ubuntu 18.04 recently.

These pieces of code worked for me.

ubuntu-drivers devices

to check the recommended drivers and get other information

sudo ubuntu-drivers autoinstall

to autoinstall the recommended drivers

Maybe it can help others.

Cheers,
Ioannis


Aether Engineering
- aethereng.com -

Offline